Polislokaler på Arlanda städades av papperslösa

Polislokaler på Arlanda städades av papperslösa

Polisens skyddsklassade lokaler vid Arlanda flygplats har städats av papperslösa personer. Polisen skall ha säkerhetsklassat tre personer som saknat såväl uppehålls- som arbetstillstånd. Polisen utreder nu det städbolag som de papperslösa arbetade vid för brott mot utlänningslagen. De tre papperslösa städarna misstänks för olovlig vistelse i landet.

En anmälan mot polisens enhet för verksamhetsskydd har utretts för misstänkt tjänstefel i samband med att man hade säkerhetsklassat tre papperslösa personer för städning i skyddsklassade polislokaler på Arlanda flygplats norr om Stockholm. Utredningen lades snabbt ner, då man drån åklagare konstaterat att felet låg hos städbolaget.

Enligt polisen skall det aktuella städbolaget ha brustit i säkerhetskontrollen av de tre anställda. Städbolaget har huvudansvaret för att kontrollera sina anställda innan man placerar dem på skyddsklassade objekt. Källor vid gränspolisen säger till NB Nyhetsbyrån att det borde vara uppenbart hur dåligt kontroll och säkerhet fungerar när personer utan uppehållstillstånd städar bland annat gränspolisens lokaler på landets största flygplats. ”Detta är pinsamt för polisen, som utan ytterligare kontroll har gett personer utan rätt att vistas i landet rätt att arbeta i polisens lokaler” säger källan.

Polisen utreder nu istället det aktuella städbolaget för misstänkt brott mot utlänningslagen. De tre papperslösa städarna utreds för att olovligt ha vistats och arbetat i Sverige. Rutinerna vid säkerhetsklassning för arbete i skyddsklassade lokaler tillhörande polisen kommer nu att ses över.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!