Macron utlyser minnesdag för armeniskt folkmord

Macron utlyser minnesdag för armeniskt folkmord

Frankrikes president Emmanuel Macron har utlyst den 24 april till en fransk nationell minnesdag till minne av folkmordet på armenier 1915. År 2001 blev Frankrike ett av de första länderna i världen att erkänna folkmorden på över en miljon armenier, assyrier/syrianer och pontiska greker i det Osmanska riket under Första världskriget.

Under en mottagning för flera armeniska organisationer i Frankrike meddelade Emmanuel Macron, att regeringen nu alltså går ett steg längre. Han infriade därmed ett löfte från valkampanjen 2017. Detta rapporterar SVT.

Beslutet väntas väcka protester från Turkiet, som aggressivt motarbetar alla försök att kalla massmorden ’folkmord’. Macron säger, att han har informerat Turkiets president Erdogan om beslutet i förväg.

År 2012 röstade den franska senaten för att det skulle bli kriminellt att förneka att armenier hade massmördadats under det Osmanska väldet. På samma sätt som förnekelse av Förintelsen på 1940-talet kriminaliserades. Ett tjugotal länder har officiellt benämnt händelserna som folkmord.

Sverige fattade ett riksdagsbeslut 2010 om att erkänna massakrerna som folkmord, men Socialdemokraternas löfte i valet 2014 om att regeringen skulle göra detsamma bröts. Man ville inte stöta sig med Turkiet. För detta har Stefan Löfven kritiserats hårt.

Den 24 april är armeniernas minnesdag för händelserna. Det datumet år 1915 beskrivs som folkmordets startdatum.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!