Missade röster ger omval i Falun

Missade röster ger omval i Falun

Väljarna i Falu kommun kommer att få till valurnorna igen inom tre månader. Valprövningsnämnden kräver nyval i Falun då 145 förtidsröster inte räknades vid valet i september. Orsaken till detta var en postsäck med förtidsröster som hamnat mellan Postnord och den lokala valnämndens kansli. Postsäcken upptäcktes inte förrän valresultatet var fastställt.

Det blir omval för väljarna i Falu kommun på grund av att 145 förtidsröster inte räknades i höstens val. Senast i början av maj kommer väljarna i Dalarnas residensstad att få till valurnorna igen. Stadens centerpartistiska kommunalråd Joakim Storck beklagar beslutet från valprövningsnämnden, som enligt centerpartisten kan innebära större förändringar i valresultatet än om de 145 rösterna hade lagts till det redan fastställda valresultatet.

De 145 förtidsrösterna fanns i en postsäck på Postnords terminal i Falun när valresultatet fastställdes. Brister i kommunikationen mellan Postnord och den lokala valnämnden medförde att postsäcken inte lämnades över innan den slutgiltiga rösträkningen. Misstaget innebär att valprövningsnämnden inte ansåg sig ha något annat val än att utlysa ett omval.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!