En av världens äldsta restauranger – i Stockholm

En av världens äldsta restauranger – i Stockholm

När resemagasinet Condé Nast Traveler listar världens äldsta restauranger, ser vi på denna lista även ’Zum Franziskaner’ på Skeppsbron i Stockholm. Restaurangen i Gamla Sta’n skall ha grundats redan 1421 och öppnats i nuvarande lokaler 1622.

Tidigare har restaurangen daterats till 1889, men den är alltså enligt uppgift drygt 450 år äldre. Den klassiska ölhallen är inredd i jugendstil och på menyn syns svensk-tysk husmanskost, skriver SvD.

För två år sedan utsåg CNN restaurangen till en av världens bästa tyska barer utanför Tyskland: ’Traditionen styr såväl köket som den mysiga inredningen. Restaurangen har en känsla av jaktstuga med välvt innertak, varm ljussättning och mörka träpaneler’, enligt det amerikanska mediebolaget.

Allra äldst på listan är ’Stiftskeller St Peter’ i österrikiska Salzburg. Restaurangen grundades i Sankt Petersklostret redan  år 803.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!