Hot och våld mot vårdpersonal ökar på sjukhuset i Södertälje

Hot och våld mot vårdpersonal ökar på sjukhuset i Södertälje

Hot och våld riktat mot vårdpersonal minskar marginellt på huvudstadens stora sjukhus – Karolinska och Södersjukhuset. Samtidigt ökar våldet och hoten mot personalen på Södertälja sjukhus. Detta trots att sjukhuset har fått nya lokaler, bland annat en nybyggd akutmottagning, som skapats för att kunna hantera våldsamma och hotfulla situationer i vårdmiljön.

Av Region Stockholms anställda blev 3500 personer utsatta för våld eller hotade i samband med sitt arbete uppger SVT. En övervägande del av dessa är anställda inom sjukvården, och en tydlig majoritet är kvinnor. Trots stora ansträngningar minskar hot och våld i vårdmiljön bara marginellt på de stora akutsjukhusen i huvudstaden, Karolinska Universitetssjukhuset samt Södersjukhuset.

Vid det betydligt mindre sjukhuset i Södertälje är trenden fortsatt mörk. Trots att man har invigt nya, anpassade byggnader och lokaler på sjukhuset så fortsätter våld och hot mot vårdpersonalen att öka. Bland annat är den nya akutmottagningen på Södertälje sjukhus utformad för att skapa trygghet för personalen, något man idag inte tycks ha lyckats med.

NB Nyhetsbyrån har talat med sjuksköterskor och undersköterskor på Södertälje sjukhus, och dessa uppger att situationen aldrig tidigare har varit så tuff som nu. Allt fler i personalen uppger att man känner sig oroliga och obekväma inför arbetspass, och att man inte sällan lämnar arbetsplatsen uppriven och med en klump i magen. Hoten blir allt vanligare, och såväl subtila som tydliga hot är en del av vardagen. Rädslan för att drabbas av våld är påtaglig bland flera av de anställda.

Säkerhetschefen vid Södertälje sjukhus har krävt att få sätta upp närmare 60 övervakningskameror i och runt sjukhuset. Efter domstolsprövning fick sjukhuset tillstånd att placera ut 12 kameror, vilket anses vara helt otillräckligt av såväl vårdpersonal som ordningsvakter på sjukhuset.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!