Hermansson markerade mot islamisterna – nu vill Socialdemokraterna ge henne sparken

Hermansson markerade mot islamisterna – nu vill Socialdemokraterna ge henne sparken

Socialdemokraternas distriktsstyrelse kräver att partiets gruppledare i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, avgår. Beskedet kom efter ett möte i helgen där distriktsstyrelsen har kommit fram till att man inte längre har förtroende för Hermansson. Bakom ligger Hermanssons markering mot islamism och hedersvåld.

Håkan Linnarsson (S), ledamot i distriktsstyrelsen, säger att det handlar om en enig styrelse som känner, att förtroendet för Ann-Sofie Hermansson är förbrukat. Detta enligt SVT.

Håkan Linnarsson kritiserar bristande demokratiska principer inom kommunstyrelsegruppen. Han menar också, att kommunalrådet Shahbaz Khans (S) avgång i helgen har ställt frågan om Hermanssons uppdrag på sin spets. Khan valde själv att avgå, något som distriktstyrelsen ser som negativt och som den anser orsakades av Hermanssons bristande ledarskap.

Ann-Sofie Hermansson har meddelat, att hon inte avgår och att det är medlemmarna i distriktskongressen som skall avgöra hennes framtid. Hermansson menar, att det hela handlar om ett maktspel.

Socialdemokrater, som NB Nyhetsbyrån har talat med, säger att det dåliga valresultatet för S i Göteborg är en ursäkt för att få bort Hermansson, men att angreppet egentligen är betingat av att hon tydligt har tagit avstånd från hedersvåld och islamistisk influens i partiet. Detta har, menar våra källor, retat upp delar av partiet.

En källa påminner om, att riksdagsledamoten Carina Hägg (S) petades från valbar plats på liknande grunder 2014. En annan källa säger: ’Det var samma krafter då som nu och de har jobbat för att underminera för ’Soffan’ sedan hon tog tag i frågan om extremism i Göteborg.’

Kritiker inom partiet konstaterar, att S aldrig gjorde upp med islamisterna och nätverken inom partiet lever. Partiet har heller inte uttalat något stöd för Hermansson inför den väntade rättegången mot henne gällande den muslimska aktivisten Fatima Doubakil.

Våra S-källor menar, att problemen i Göteborg även finns centralt i partiet. Ulf Bjereld, ordförande i Tro och Solidaritet och bördig från Göteborg, anses vara en av dem som vill underminera Hermanssons position.

Muslimska Brödraskapet, som Enligt flera källor har inflytande i Socialdemokraterna, anses hela tiden stärka sin position. ’Där MB tar plats sker ett uthålligt arbete i deras riktning och MB vinner mark oavsett vad som avslöjas. De har förmåga att vända allt till sin fördel. Oavsett det sker i skymundan eller i offentlighetens ljus’.

Så säger avslutningsvis en av våra S-källor med anledning av det aktuella bråket inom Socialdemokraterna.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!