Isbjörnsinvasion av rysk småstad

Isbjörnsinvasion av rysk småstad

Huvudorten på den ryska, arktiska ön Novaja Zemlja har invaderats av isbjörnar. Enligt myndigheterna i staden Belusja Guba har isbjörnar jagat befolkningen i staden i jakt på föda. Isbjörnarna har tagit sig in i flera bostäder och andra byggnader, och man ber nu om hjälp med att hantera situationen.

Sedan årsskiftet har ett 50-tal isbjörnar sökt sig till samhället Belusja Guba på den ryska ön Novaja Zemlja i Barents hav. Enligt lokala myndigheter är det en invasion av isbjörnar som har sökt sig till den lilla staden i jakt på föda. Isbjörnarna har blivit desperata då polarisen i området har dragit sig tillbaka, och möjligheterna att jaga andra djur därmed begränsats.

Flera av de cirka 2000 innevånarna i Belusja Guba har jagats av hungriga isbjörnar, och isbjörnar har även tagit sig in i flera bostäder och andra byggnader rapporterar SVT. Myndigheterna säger att det finns en handfull isbjörnar i och runt staden konstant, och att dessa utgör ett allt allvarligare hot mot befolkningen.

Tjänstemän från Moskva finns nu i Belusja Guba för att undersöka ifall man kan göra ett undantag i den ryska lagstiftning som förbjuder jakt av isbjörn. Ännu så länge skall inga människor ha skadats av isbjörnarna.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!