Ghazal Saberian – Nolltolerans mot hederskultur!

Ghazal Saberian – Nolltolerans mot hederskultur!

Ghazal Saberian, född i Teheran i Iran kom till Sverige som tvååring. Idag är Ghazal Saberian lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Stockholms stad, och kandiderade till Riksdagen vid valet i september 2018. Ghazal Saberian ger här sin syn på den svenska debatten och diskussionen om slöjorna i det svenska samhället.

Kan vi bara gå igenom det grundläggande. Muslimska kvinnor bär slöja eftersom det anses så sexualiserat att visa håret att män annars inte kan behärska sig. Att vuxna kvinnor ändå bär slöja kan vara deras eget val (eller inte), men inga småflickor tar ”frivilligt” på sig slöja. Det gör man på direkt order från vuxna. Det handlar alltså om att små flickor är sexobjekt vars heder ska skyddas med hjälp av slöjan.

Det är en sjuk sedvänja som bottnar i en sjuk syn på både män och kvinnor, men notera väldigt noga att det absolut inte är flickornas fel. Det är faktiskt inte en helt lätt situation att hantera för ett demokratiskt samhälle. Socialtjänsten kan nämligen inte sparka in dörren till alla hem där man uppenbarligen sätter slöja på småflickor.

Så vad ska vi göra?

Ibland måste man gå varsamt fram, särskilt när det handlar om barn. Men det är desto lättare att säga vad vi inte ska göra. Vi ska inte lyfta fram småflickor med slöja som förebilder åt andra. Vi ska inte normalisera den sjuka traditionen att se på småflickor som sexobjekt. Vi ska inte ha förskolor där personalen agerar moralpoliser å föräldrarnas vägnar och sätter på flickan slöjan igen om hon tar av sig den. Vi ska inte ha förskolepersonal som går med på att filma barnen som tar av sig slöjan för att vidarebefordra till föräldrarna.

Förmodligen var det ungefär så som svenska simförbundets ordförande Ulla Gustavsson resonerade när hon tog avstånd från Riksidrottsförbundets reklam med en liten flicka i slöja. Och hon försvarade sitt ställningstagande.

”Allt ska inte visas. Vill de visa flickor med invandrarbakgrund kan det göras utan att de har slöja på sig. Nu visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld. Det upprör mig.”

Nu tror jag möjligen inte att Riksidrottsförbundet gillar könsstympning, men problemet är normaliserandet av slöjan och i synnerhet slöja på barn. Det är inte normalt att vira in huvudet, håret, öronen och halsen i ett stycke tyg. Det fyller ingen fördelaktig funktion. Hade det gjort det hade alla människor, man som kvinna oavsett religion gjort det. Dessa naiva kampanjer bidrar till ett normaliserande av medeltida sedvänjor. Inklusive barnäktenskap och könsstympning.

Vissa tror uppenbarligen att man gör en god sak och visar sin tolerans och sitt inkluderande genom att visa upp kvinnor och flickor i slöja i allt ifrån TV och modemagasin till broschyrer från myndigheter och annan reklam. Men det man gör är att vrida klockan i Sverige tillbaka hundratals år. Det skickar signalen till människor som kommer till vårt land att de inte behöver anpassa sig efter de seder, bruk och värderingar som gäller i deras nya hemland.

Att i ena stunden säga att man står för alla människors lika värde för att i nästa stund inte bara främja att flickor och pojkar ska behandlas just olika utan även främja synsättet att flickor och kvinnor som inte beslöjar sig är oanständiga, inte är fina och när de är äldre rent ut sagt betraktas som horor går inte ihop. Man främjar det medeltida synsättet att flickor och kvinnor är någon annans ägodelar och att hennes värde ligger i hennes oskuld.

Om man inte förstår hedersförtryckets mekanismer så är det en sak och i demokratins och yttrandefrihetens namn kan vi absolut ha en öppen debatt om detta. Men Simförbundet går ett steg längre och ger Ulla Gustavsson sparken.

Varför? För att detta inte är något som ska diskuteras alls. Och det faller sig så att Ann-Sofie Hermansson nästan samtidigt avsätts som kommunfullmäktiges gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg. Problemet med henne är nämligen att hon har börjat tala klarspråk on segregation och hedersvåld, därför ska hon bort. En riktigt otäck utveckling.

Det borde en gång för alla bli ett slut på samhällets iver att vara mångkulturen till lags till den grad att man gör avkall på svenska grundvärderingar. Slöjan är och förblir ett religiöst och politiskt verktyg med ett enda syfte – att ta ifrån kvinnan sin värdighet och rätt att tycka, tänka eller se ut hur hon vill, att ta ifrån kvinnan hennes frihet och göra henne till bärare av familjens heder.

Det finns ingen hederskultur light som vi ska ha överseende med. Vi ska ha nolltolerans mot hederskultur!

Ghazal Saberian

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!