Tjänstemän på Migrationsverket varnade – ignorerade SÄPO-varning

Tjänstemän på Migrationsverket varnade – ignorerade SÄPO-varning

Två tjänstemän på Migrationsverket varnas av arbetsgivaren efter att ha beviljat uppehållstillstånd till en person som SÄPO betraktade som ett hot mot landet. Migrationsverkets internutredning ifrågasätter hur de anstäldla kunde missa den handläggningsspärr som SÄPO riktat mot personen.

Annons

En person som av säkerhetspolisen SÄPO betraktas som ett potentiellt hot mot Sverige och den svenska demokratin har fått uppehållstillstånd i landet. Detta trots att SÄPO belagt personen med en handläggningsspärr. Vid en handläggningsspärr skall SÄPO informeras och konsulteras innan Migrationsverket fattar beslut om uppehållstillstånd.

Vid det aktuella fallet tycks två erfarna handläggare på Migrationsverket ha glömt bort, eller förbisett, handläggningsspärren. Enligt källor med insyn i fallet som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med misstänker man att tjänstemännen valt att ignorera SÄPO:s handläggningsspärr, och förbigått kontakt med säkerhetspolisen. Enligt källan skall tjänstemännen omöjligt kunnat ha missat den gängse arbetsgången vid fall med handläggningsspärr.

Efter en internutredning hos Migrationsverket varnas nu båda de inblandade tjänstemännen av Migrationsverkets personalansvarsnämnd. Tjänstemännen har enligt personalansvarsnämnden begått tjänstefel där påföljden stannar vid en varning.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!