Österrike drar in möjligheten att söka asyl i landet

Österrike drar in möjligheten att söka asyl i landet

Den konservativa regeringen i Österrike har – såväl som ordförande i EU andra halvåret 2018 som inrikespolitiskt – tydligt deklarerat att man avser att strama åt migrationen till Europa och till Österrike. Nu stänger man möjligheten att söka asyl direkt i landet.

Annons

På en presskonferens under måndagen, som Zeit in Bild lagt ut, deklarerade den österrikiske inrikesministern Herbert Kickl (FPÖ), att det från och med den 1 mars är stängt för asylansökningar i landet.

Kickl konstaterade bl a, att det egentligen inte finns något skäl att söka asyl just i Österrike, eftersom landet är omgivet av säkra länder. Skulle det vara så, att någon asylant landar med flyg, då får man titta på det, men i princip handlar det om att förse vederbörande med en returbiljett.

Uppstramningen av migrations- och asylpolitiken ligger i linje med den policy ÖVP och FPÖ driver i regeringsställning. Från och med den 1 mars, säger Kickl, kommer det alltså inte att finnas några mottagningscentra för asylanter, endast avresecentra.

I princip kommer alltså ingen framöver att kunna söka asyl vid ankomst till Österrike.

Christopher Jarnvall

För vidare info i ämnet: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2176246512690096&id=182146851877&_rdr

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!