Stor kontantsmuggling till Somalia

Hem Fokus Stor kontantsmuggling till Somalia
Stor kontantsmuggling till Somalia

Polis och åklagare beräknar att upp till 100 miljoner kronor i kontanter har smugglats från Sverige till Somalia. Sedan Swedbank spärrade möjligheten att överföra pengar till Somalia har kontantsmugglingen tagit fart. Sedelbuntar förs ur landet i resväskor.

Annons

Somalier boende i Sverige har sedan länge skickat pengar till släkt och vänner som finns kvar i Somalia. Efter att Swedbank skärpt och spärrat möjligheterna att överföra pengar till Somalia har smugglingen av svenska kontanter tagit fart. På Arlanda flygplats norr om Stockholm greps en man med flera miljoner kronor i sin resväska. Mannens destination var Somalia.

Åklagare och polis beräknar att mellan 50 och 100 miljoner kronor har förts ur landet genom kontantsmuggling till Somalia, skriver SR. Det kan enligt poliser vid landets större flygplatser som NB Nyhetsbyrån har talat med mycket väl handla om betydligt större belopp då kontrollen av de avresandes bagage bara är slumpmässig. Pengarna förs ofta ut via flygningar till Dubai i Förenade Arabemiraten och sedan vidare till Mogadishu i Somalia.

Somalia saknar fungerande bankväsende och har ett eget system för överföring av pengar, Hawala-systemet. Swedbank har spärrat överföringar till Hawala-systemet då det finns starka misstankar om terrorfinansiering och penningtvätt. Hawala-systemet är dock godkänt enligt Finansinspektionen.

Flera andra svenska banker har redan eller står i begrepp att skärpa reglerna och spärra möjligheterna till Somalia. Detta innebär att polisen misstänker att en redan omfattande kontantsmuggling kommer att öka kraftigt.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!