’Fånge i hederns famn’

’Fånge i hederns famn’

Galaxia Wallin är journalist och föreläsare med rötterna i Syrien. Hon beskriver i sin nya bok ’Fånge i hederns famn #underytan’, Lava Förlag 2019, sju kvinnors öden. På ytan har de normala normala liv – men #underytan lever de i sin egen familjs våld och fångenskap. De delar sitt öde med många tusen kvinnor bara i Sverige.

Annons

#Metoo brydde sig aldrig om dessa flickor och kvinnor. Kanske för att man inte visste om vad som försiggick. Kanske för att man inte ville veta. Kanske för att den kamp dessa kvinnor utkämpade och de övergrepp de utsattes för inte passade in i #metoo-konceptet.

Mona, Jasmin, Amira, Lina, Noora, Ahlam, Diana fick sina historier berättade av någon, men många, många andra fortsätter att plågas #underytan. De sju berättarna har olika bakgrund – etniskt, religiöst och åldersmässigt. Men de har ungefär samma sorgliga historia om övergrepp att berätta.

Detta i ett Sverige som blev något annat än det var tänkt, eftersom ingen vågade lyfta på förlåten och stoppa det som pågick – och pågår – #underytan. Galaxia Wallin har skrivit en obehagligt läsvärd bok.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!