Migrationsöverdomstolen tar bort identitetskrav i dom

Hem Fokus Migrationsöverdomstolen tar bort identitetskrav i dom
Migrationsöverdomstolen tar bort identitetskrav i dom

Personer som söker asyl i Sverige behöver inte längre kunna styrka eller bevisa sin identitet för att kunna beviljas asyl i landet. Enligt en dom från Migrationsöverdomstolen kan andra skäl att bevilja asyl väga tyngre än behovet att kunna identifiera personer som söker sig till Sverige.

Migrationsöverdomstolen har i en dom ändrat såväl Migrationsverkets som Migrationsdomstolens utslag i ett fall där en asylsökande inte har kunnat styrka sin identitet. Enligt Migrationsöverdomstolen kan det finnas andra skäl att bevilja asyl, som skyddsbehov och risker för den icke-identifierade asylsökanden.

Domen har redan väckt kritik hos gränspolis och personal vid Migrationsverket. Man befarar att domen kommer öppna upp för ett stort antal asylsökanden som gör sig av med identitetshandlingar för att därigenom eventuellt kunna öka möjligheterna att få asyl i Sverige. Domen innebär även att Sverige accepterar att vi inte har kontroll över vilka personer som söker sig till landet, enligt gränspoliser som NB Nyhetsbyrån har talat med.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!