Bland ’domedagsprofeter’ och ’miljöskeptiker’

Bland ’domedagsprofeter’ och ’miljöskeptiker’

Nej, på NB Nyhetsbyrån är vi ingen ’klimatskeptiker’. Vi tror på klimatet. Men vi är tillräckligt skeptiska för att inse att det är rätt många som har sin utkomst av att prata klimat i domedagstermer. Och sedan kan politiker lägga punktskatter på bilbränsle, flygresor och vad det nu handlar om. Och kalla det ’miljöskatt’. Samtidigt som vi låter vissa kommuner importera tysk kolkraft.

Det är bra för statskassan. Helt OK, om man bor på Södermalm i Stockholm. Men mindre bra för dem som bor på landet med ett par mil till matbutiken.

För visst är miljö också politik. Miljöpartiet klarade riksdagsspärren tack vare draghjälp av en torr sommar och katastrofala skogsbränder, som dock hade varit mindre katastrofala om Sverige hade haft en bättre beredskap.

Isbjörnarna, som MP först försökte med, klarade sig – visade forskare – tydligen bättre utan så mycket packis vid Arktis. Livet blir däremot tuffare för bytesdjuren när björnarna lättare kommer åt dem.

Det händer något med klimatet. Det har blivit varmare sedan 1600-talet. Det är till om med sannolikt att människan i viss mån har påverkat klimatet med sina utsläpp. Men vare sig det stämmer eller ej, finns det all anledning att sluta bränna fossiler. Det är nämligen ohälsosamt.

Fram till 1950-talet dog ett antal engelsmän varje år på grund av koleldningen i London och andra städer. Tyska barn i Ruhrområdet hade hälsonedsättningar. I det gamla Kommunisteuropa var det på sina håll så smutsigt att det var förenat med dödsfara att bo där och skogarna i Centraleuropa dog av försurningar. Vi kan också fråga oss hur kineserna mår…

Fram till 1980-talet körde man på blyad bensin. Katalysatorer och blyfri bensin slog igenom först för trettio år sedan och Stockholm låg på 1970-talet i botten vad det gällde luftkvalitet. Så är det inte längre.

Och utsläppsmässigt är det förstås ett lyft att byta från förbränningsmotor till eldrift. Men räknar man på den totala miljöpåverkan genom hela produktionen, kan det t o m – menar en del forskare – vara bättre att fortsätta med sin vanliga bensin- eller dieselbil och låta bli att köpa en Tesla. Elbilsproduktionen tär på miljö och resurser.

Vi har inte hela bilden klar för oss. Och vi är rätt inkonsekventa. Vi pratar om ’flygskam’ och bränsleskatt och miljö. Men har inga problem med att låta skånska kommuner importera tysk el från kolkraftverk. Eftersom vi har för litet av den renaste och effektivaste energikällan som finns idag – kärnkraft.

Något händer förstås ständigt med klimatet. På 1600-talet hade vi ’lilla istiden’ i Europa. På 1000-talet var klimatet – till skillnad från idag – varmt och rätt behagligt på norra Newfoundland, så att vikingarna kunde slå sig ned där.

Satellitbilder visar dessutom att de gröna områdena på jorden (beväxta och odlade) har växt snabbare än de bruna (obeväxta). Det framgick av SR Vetenskapsradion häromdagen. Det är en positiv trend och borde sporra oss till allt från att hålla fin jordbruksmark utanför våra städer öppen och obebyggd till att odla upp nya marker i Afrika.

Nåja, allt kan svänga fram och tillbaka beroende på väder och vind och vårt agerande. Och visst har vi ett ansvar att inte ohämmat skita ned vår omvärld. Men när politiker med hjälp av skolstrejkande barn och vissa vetenskapare på modet målar upp domedagen, då har man skäl att bli misstänksam.

Så, alla ’domedagsprofeter’ och ’miljöskeptiker’: Skall vi enas om att det är svårt att få en klar bild, att det är vettigt att inte skita ned i vår gemensamma värld och att allt inte är vad det synes vara. Och framför allt är vår miljö är för viktig för att bli ett politiskt slagträ och föremål för charlataner att göra karriär.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!