Stor framgång för konservativa EKRE i estniskt val

Hem Fokus Stor framgång för konservativa EKRE i estniskt val
Stor framgång för konservativa EKRE i estniskt val

Det estniska nationalkonservativa partiet EKRE blev en av vinnarna i det estniska parlamentsvalet på söndagen. EKRE mer än fördubblade väljarstödet. Partiet gick till val på stark EU-skepticism och hård kritik mot Estlands blygsamma flyktingmottagning. Trots att partiet nu är landets tredje största parti vill andra partier inte samarbeta med EKRE.

Annons

Estlands nya regering kommer sannolikt att styras av det liberala Reformpartiet, som blev landets största parti vid valet till det estniska parlamentet Riigikogu. Reformpartiet gick starkt framåt och är tillsammans med det nationalkonservativa partiet EKRE valets vinnare. EKRE ökade sitt stöd från drygt 8% till nästan 18%.

Trots EKRE:s framgångar är det i nuläget osannolikt att partiet hamnar i regeringsställning. Reformpartiet samt flera andra partier vägrar i dagsläget att samarbeta med EKRE.

EKRE växte starkast på den estniska landsbygden, men hade även en god tillväxt i städerna. Partiet gick till val på en tydlig och kritisk EU-skepticism, samt hård kritik mot Estlands blygsamma flyktingmottagning. EKRE har använt Sverige och Frankrike som avskräckande exempel på vad betraktar som en vansinnig migrationspolitik. EKRE driver även en hård politik mot landets stora ryska minoritet, där partiet är bland annat är emot ryskspråkigs skolor i Estland.

Estland kommer med stor sannolikhet att få sin första kvinnliga statsminister i Reformpartiets ledare Kaja Kallas. Kallas förväntas få i uppdrag att få ihop en majoritet som kan styra Estland de kommande åren.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!