’Bygg inte på åkermarken – vi måste kunna försörja oss själva!’

’Bygg inte på åkermarken – vi måste kunna försörja oss själva!’

Darko Mamkovic är gruppledare för Sverigedemokraterna i Norrköping. SD är ett av de partier i opposition som sätter sig emot den utbyggnad av ett logistikcentrum på Malmölandets fina jordbruksmark, som den socialdemokratiskt ledda ’fyrklövern’ vill ha. NB Nyhetsbyrån träffade honom ett par dagar efter det att han och en grupp från partiet hade besökt jordbrukare, vars mark nu hotas av inlösen.

Det hela handlar i första hand om att hålla delar av Sveriges bästa åkermark öppen för livsmedelsproduktion. Men behöver vi ha tillgång till så mycket egen jordbruksmark? Vi kan ju importera billigt?

’Visst’, svarar Darko Mamkovic. ’Vi kan fråga oss om vi skall ägna oss åt jordbruk i stället för åt högteknologi. Men vi skall inte glömma att beredskapen är viktig. Vi måste kunna försörja oss själva när det behövs. Min familj från Serbien har genomlevt sex krig bara under 1900-talet. För mig är det uppenbart att vi kan hamna i kris och krig och tider då vi behöver ha en acceptabel nivå av självförsörjning.’

’Sverige har också en humanare djurhållning än många andra länder. Och vi har en miljövänlig livsmedelsproduktion. Varför skall vi inte använda den? Varför slår vi i stället upp stora magasin på Sveriges bästa jordbruksmark?! Det måste gå att bygga på andra områden kring Norrköping, om man nu måste göra det.’

Men är det inte viktigt för Norrköping att bygga upp det logistikcentrum som nu planeras? Man talar ju om 2.000 nya jobb…

’Nej’, säger Mamkovic. ’Jag tror inte på ett stort logistikcentrum. Vi kan jämföra med Katrineholm. Där gick det inte så bra. Nu har dessutom Södertälje och Örebro etablerat sina centra. Norrköping är för sent ute. Dessutom hotar de här planerna ett stabilt och välskött företag med hundratalet anställda, där en ny genetration nu är villig att ta över. Det skall vägas mot 2.000 högst eventuella arbetstillfällen.’

Men jobben är väl ändå viktiga för Norrköping?

’Jo, men granngården Krusenhov skulle också ge 2.000 jobb, var det sagt. Det blev i stället Holmen som fick ta över någon nyetablering som inte bar sig och sedan är det bara Rusta som har etablerat sig. Men visst, hade vi vetat att det säkert handlat om tusentals nya arbetstillfällen i decennier… Men detta projekt är så osäkert att det inte är värt att chansa.’

Darko Mamkovic fortsätter: ’Slutligen vill jag säga, att Sverigedemokraterna är emot att kommuner och stat skall tvinga människor som bor och trivs här att flytta. I synnerhet när de dessutom producerar något som är bra för många. Risken finns att kommunen inte kommer överens med dagens ägare – då blir det tvångsinlösen. Till sist: Skall vi äta vår IT-teknik när det smäller?!’

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!