Ungdomshem stänger – arbetsmiljöproblem bidragande orsak

Ungdomshem stänger – arbetsmiljöproblem bidragande orsak

Statens Instutionsstyrelse – SIS – stänger tillfälligt det slutna ungdomshemmet Lövsta efter stora problem. En av orsakerna till nedstängningen skall vara stora arbetsmiljöproblem på anläggningen. De intagna ungdomarna kommer nu skyndsamt att spridas på SIS andra boenden.

Annons

Ungdomshemmet Lövsta mellan Vagnhärad och Gnesta i Sörmland kommer att stängas skyndsamt. Statens institutionsstyrelse, SiS har sedan decennier drivit ungdomshemmet Lövsta vid sjön Sillen. På hemmet har SIS placerat skolpliktiga ungdomar med kraftig psykosocial problematik, missbruk och kriminalitet.

Det har varit oroligt och stökigt på Lövsta under flera år. Bråk mellan de intagna ungdomarna har varit vanligt förekommande, och även konflikter där personal har varit inblandade har varit frekventa. Nyligen anmäldes flera sexuella övergrepp riktade mot intagna flickor. En tidigare anställd skall ha distribuerat narkotika och tobak till de intagna. För detta har personen krävt sexuella gentjänster.

NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med en tidigare anställd på Lövsta som berättar om en mycket svår arbetssituation. Personalen hotas och kränks ofta av de intagna. När man svarar på hot, kränkningar och våld så har våldsspiralen trappats upp. Arbetsmiljön har blivit så tung att erfaren och trygg personal har valt att lämna arbetsplatsen. Svårigheterna att hitta ersättare har varit svåra, och den nyanställda personalen har ställts inför en omöjlig uppgift.

Anmälningar mot övergrepp från personalen har skickats till Inspektionen för Vård och Omsorg som i flera fall har kritiserat verksamheten på Lövsta för stora brister. Nu väljer SIS att tillfälligt stänga ner Lövsta. Målet är att man under stängningen skall ta tag i fortbildning av personalen, samt rekrytering av ny personal. Hur länge Lövsta kommer att vara stängt är i dagsläget oklart. De ungdomar som nu är intagna kommer skyndsamt att spridas på andra SIS-anläggningar.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!