Lådcykel fem mil till ICA Maxi – eller så svälter du ihjäl…

Lådcykel fem mil till ICA Maxi – eller så svälter du ihjäl…

Tag lådcykel fem mil på snöiga vägar till din matbutik. Eller så straffskattas du! Eller så får du svälta ihjäl… Maken till tokiga förslag ser man sällan. Inte ens hos Miljöpartiet. Men nu är de igång – igen.

Helena Lindahl är centerpartist och sitter i riksdagen. Hon var den enda i partigruppen som röstade mot att Centern skulle göra gemensam sak med vänsterregeringen. Hon behövde heller inte vara ängslig för repressalier och utfrysning, eftersom hon sitter på ett eget mandat – inkryssad.

Lindahl kan alltså fortsätta att vara en gammaldags hederlig centerpartist, en sådan som är borgerlig och bryr sig om landsbygdens villkor.

Idag lyfte Lindahl fram, att Miljöpartiet, än en gång, vill ha skatt på parkeringar. D v s när du, som bor ute på landet, tar din bil för att fara till affären. Eftersom du inte bor på Södermalm i Stockholm och kan kila med till butiken på hörnet. Därför skall du straffbeskattas. Inte bara via drivmedelsräkningen – utan också för att du måste äta.

Det vore otroligt dåligt för landsbygden med en straffskatt på parkeringen vid ICA Maxi eller var du nu handlar. Eftersom du faktiskt måste ta bilen dit fyra, fem mil. Du skulle i praktiken få en straffskatt på att storhandla.

Den här gången går MP dessutom ännu längre än senast och pratar om en statlig skatt och spekulerar i möjligheten att tvinga på kommunerna sådana regler oavsett de vill det eller inte.

MP tycker förstås att deras förslag missförstås och övertolkas. Men det finns just inte så mycket att missförstå kring detta. De talar i klartext om just en parkeringsskatt och att människor skulle tvingas ta ’lådcykel’ för att storhandla.

Lådcykel fungerar rätt illa, när man har några mil till handelsboden. Inte minst vintertid i Norrlands inland. Hela idén är tokig men rätt typisk vissa miljöpartister. Begriper de inte att folk på landet måste ha bil? Eller struntar de bara i det? Vi misstänker det senare.

Vad centerpartisten Helena Lindahl – själv norrländska – skulle trycka på för knapp i frågan tvekar vi inte om. Men hur skulle resten av Centern och Liberalerna – som samarbetar med regeringen – förhålla sig? Blir det lådbil till storhandling framöver om Lööf och Björklund får råda?

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!