Dom mot IS-terrorister: fälls eller frias – men kan inte utvisas till hemlandet

Dom mot IS-terrorister: fälls eller frias – men kan inte utvisas till hemlandet

En 46-årig man döms till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terroristbrott. De övriga två män, som åtalats för samma brott, frias av Solna tingsrätt. 46-åringen och ytterligare tre män döms samtidigt till mellan fyra och sex månaders fängelse för att ha finansierat IS-terrorism.

46-åringens advokat Thomas Olsson meddelade, att han kommer att överklaga domen mot sin klient. Bevisningen mot de övriga två män som åtalades för förberedelse till terroristbrott har inte varit lika stark. Det  skriver tingsrätten. De frias därför helt för förberedelsebrottet.

Chefsåklagaren Per Lindqvist kallar domen för ’en framgång’ och tycker att Säpo inte bara har lyckats förhindra ett terroristbrott utan också utfört en mycket krävande utredningsuppgift. Man har kunnat hitta bevis som har räckt till åtal och delvis en fällande dom.

Fyra av de totalt sex åtalade männen döms även i enlighet med lagen om finansiering av särskild allvarlig brottslighet – i klartext terrorfinansiering. 46-åringen döms för ett finansieringsbrott, 30-åringen för två sådana brott och två andra personer, en 35-åring och en 25-åring, döms för ett finansieringsbrott vardera. De två 39-åriga männen frikänns helt.

46-åringen som har dömts till fängelse sitter kvar i häkte och utvisas efter straffet med ett livslångt inreseförbud. Det finns däremot inte förutsättningar att besluta om utvisning för finansieringsbrotten enligt tingsrätten. Man har visserligen kommit fram till att det finns grund för utvisning för tre av personerna, men det går inte att verkställa därför att de riskerar tortyr i sina hemländer. Detta enligt rättens ordförande.

Åtalade:
Man, 39, medborgare i Kirgizistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brukande av falsk urkund och brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 34, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 46, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och ringa narkotikabrott.

Man, 24, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Jämtland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 39, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Östergötland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottlighet i vissa fall.

Man, 30, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och brukande av falsk urkund.

(Källa: SVT)

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!