Stor otrygghet för unga kvinnor i Uppsala

Stor otrygghet för unga kvinnor i Uppsala

Bara var femte flicka i gymnasieåldern känner sig trygg i utomhusmiljöerna i centrala Uppsala. Grupper av yngre män ligger enligt polis och socialtjänst bakom den stora och ökande otryggheten. Flickor och unga kvinnor ofredas sexuellt på ett hämningslöst sätt, och otryggheten i centrala Uppsala minskar nu kraftigt.

Annons

UNT har i en reportageserie lyft fram den ökande otryggheten i de centrala delarna av Uppsala. På fem år har andelen unga kvinnor och flickor som känner sig trygga i centrala Uppsala minskat från närmare hälften till bara var femte. Bilden av ett allt otryggare Uppsala bekräftas av polis och socialtjänst.

Bakom ökningen ligger flera grupper av unga män, främst nyanlända, som driver omkring i de centrala delarna av landets fjärde största stad. Det handlar om unga män som hämningslöst och respektlöst ger sig på flickor och unga kvinnor som rör sig utomhus och i stadens gallerior. Grupperna är enligt polisen även inblandade i olika typer av kriminalitet, som langning av narkotika och stölder.

Ansvarig politiker i Uppsala, socialdemokraten Erik Pelling, bekräftar att grupperna som orsakar den ökande otryggheten främst består av nyanlända yngre män. Pelling ser ett behov av att öka utbildningsinsatserna med kurser i normer och svensk jämställdhet och svenska värderingar för de inblandade unga männen.

En polis i Uppsala som NB Nyhetsbyrån talat med konstaterar att politiken ”som vanligt lever i en annan verklighet”. De personer som ingår i de grupper som sprider otrygghet skall enligt polisen inte vara nåbara med utbildningsinsatser då de inte går i skolan eller andra utbildningar. Polisen bekräftar även bilden av en snabb försämring och konstaterar att de egna resurserna inte räcker till för att kunna garantera tryggheten. Utan de ordningsvakter som arbetar i centrala Uppsala hade situationen varit helt bortom kontroll.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!