’Vi går till historien’ – en uppstickare bland poddar

’Vi går till historien’ – en uppstickare bland poddar

’Vi går till historien’ är en uppstickare bland historiepoddar. Ulf Gemsiö, Vikbolandsbo och pensionerad lärare bland annat i historia från Lundsbergs skola, gör podden tillsammans med sonen Fredric. Det är ett ambitiöst projekt, som borde vara utmärkt för svenska skolor att använda sig av i historieundervisningen. Vi pratade en stund med Ulf om hans podd.

Annons

Hur kom du på idén?

’Dels tänkte jag att det numera inte är så mycket undervisning i svensk historia i våra skolor, så att vi därför kunde fylla ett tomrum. Men jag tycker också att det är viktigt att lyfta fram litet av skrönor från historien för att rädda dem åt eftervärlden. Annars glöms denna del av kulturarvet snart bort. Förr fick vi lära oss om ’Ingjald Illråde’ som bjöd in sina konkurrenter och därefter satte eld på gästabudssalen. Eller så lärde vi oss om ’Bråvallaslaget’ utanför dagens Norrköping.’

Hur länge har ni hållit på?

’Vi startade sommaren 2018. Hittills har vi gjort 15 avsnitt i kronologisk ordning från 500-talet efter Kristus och nu har vi kommit fram till Engelbrekt på 1400-talet. Vi använder oss av de svenska regenterna som en röd tråd genom historien.’

Men kan man verkligen belägga kungarna före Erik Segersäll, som regerade i slutet av 900-talet?

’Nja, en del försvinner väl i myternas töcken, men vårt syfte är främst att vara underhållande och vi ser ju ett starkt historieintresse hos många.’

Så det finns en framtid för er podd?

Annons

’Ja, det räknar jag med. Vi har ett ökande antal lyssnare och i förlängningen skulle det vara roligt att fara ut i landet och runt till skolor – något av en live-podd-turné…’

Christopher Jarnvall

Vill du lyssna: Vi går till historien ligger bl a på Facebook

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!