EU-länder där indraget medborgarskap för IS-terrorister är aktuellt

EU-länder där indraget medborgarskap för IS-terrorister är aktuellt

Nedan följer en lista över EU-länder där man det kan vara aktuellt att dra in medborgarskap för IS-terrorister. Detta gäller personer som har dubbla medborgarskap, alltså är medborgare i det aktuella landet och ytterligare ett land. Källa: SVT.

Annons

Nederländerna: En lag från 2017 ger justitieministern möjlighet arr besluta dra tillbaka medborgarskap för personer som utgör ett hot mot landets säkerhet. Detta har hittills skett mot tio personer med kopplingar till terrorism.

Storbritannien: Möjligheten finns i brittisk lag sedan 1981 och har nyligen använts i ett uppmärksammat fall med en IS-kvinna. Under 2018 användes lagen mot två män som misstänktes ingå i en IS-terrorcell i landet.

Belgien: Domstolar har möjligheten att dra tillbaka medborgarskap. Det mest uppmärksammade fallet rör den terrordömde islamisten Fouad Belkacem, som fick sitt belgiska medborgarskap indraget förra året.

Finland: Regeringen utreder nu en lag som gör det möjligt att dra in medborgarskap för personer som har begått terrordåd i Finland.

Tyskland: Regeringspartierna planerar göra det möjligt att dra tillbaka medborgarskapet för personer, som ansluter sig till terrororganisationen IS. En sådan lag skulle dock inte kunna lagföra personer i efterhand, personer som redan idag är med i IS.

Frankrike: Efter terrorattentaten som drabbade Frankrike 2015 försökte den dåvarande regeringen att införa en lag som skulle göra det möjligt att dra in medborgarskap. Dock väckte lagförslaget starkt motstånd och regeringen tvingades dra tillbaka det.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!