Väljarnas dom är rättvis

Väljarnas dom är rättvis

KD är nu fjärde största parti, visar opinionsmätningar. Det lilla partiet som hängde på gärsgårn ändå fram till valet 2018 och som många hade räknat ut. Det är förstås surt för Centern och Liberalerna. Centern backar och Liberalerna tycks numera ligga väl förankrade under riksdagsspärren.

Kristdemokraterna växer tack vare besvikna moderater som numera tenderar att se KD som ett alternativ till SD. Men vi kan också konstatera att Moderaterna, som redan tappar, inte längre bjuder Liberalerna på stödröster. Det stökar till det för Björklund och hans partigängare.

I dagsläget ligger också det konservativa blocket bestående av M, KD och SD nära 50 procent. Det ser lovande ut inför kommande riksdagsval, även om mycket förstås kan hända på tre år.

Annie Lööf är stressad och talar om ’ansvar’. De partier som ’tar ansvar’ går också sämre i opinionsmätningarna, menar hon. Så är det förstås ibland.

Men vad var det för ’ansvar’ Centern tog? Man spelade tillsammans med Liberalerna bort möjligheten att bilda en ickesocialistisk regering som ungefär 60 procent av väljarna önskade. I stället valde C och L vänstersidan.

KD följde väljarnas önskan, öppnade dörren för ett samarbete även med SD och har följt en rakryggad och konsekvent borgerlig linje. Det belönas partiet och inte minst Ebba Busch Thor för. Men väljarnas dom över Lööf och Björklund blir desto hårdare. Det är rättvist.

Chrisropher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!