Fördubbling av personrån i södra Stockholm

Fördubbling av personrån i södra Stockholm

Efter flera personrån riktade mot ungdomar i södra Stockholm rekommenderar polisen till samåkning och att områdets ungdomar lämnar märkeskläder och dyra mobiltelefoner hemma. Antalet anmälda personrån har fördubblats på bara ett år.ett lokalpolisområde i södra Stockholm har antalet personrån fördubblats på bara ett år.

Polisen i södra Stockholm har organiserat en särskild arbetsgrupp för att utreda personrånen i området Hägersten – Skärholmen. Under en månad i februari-mars anmäldes 26 personrån i området. Samma tid förra året anmäldes 13 personrån i samma område. Rånoffren är främst ungdomar i de nedre tonåren eller ännu yngre ungdomar. Gärningsmännen beskrivs som yngre män, i de övre tonåren eller äldre. Vid rånen tvingar rånarna till sig bland annat finare och värdefulla märkeskläder, smycken och mobiltelefoner.

Polisen rekommenderar nu ungdomarna i området att använda sunt förnuft när man rör sig i stadsdelarna. Samåkning till olika aktiviteter är en lämplig åtgärd. Att lämna de fina kläderna hemmat tillsammans med den dyra mobilen är en annan åtgärd som ungdomarna kan vidta.Polisen har ännu inte lyckats gripa någon eller några misstänkta för personrånen, men man säger sig ha en god bild i vilka grupperingar man kan finna rånarna.

En polis som NB Nyhetsbyrån har talat med säger att mörkertalet rörande personrån mot yngre kan vara relativt stort, då vissa rån inte polisanmäls av rädsla för repressalier. Resurserna räcker i dagsläget inte till för att kunna få tag på de unga gärningsmännen, som anses ha mycket god lokalkännedom. Polisen kommer alltid för sent till platsen där rånet har inträffat, och kan då bara ta upp en anmälan.

Gärningsmännen beskrivs av polisen som extremt avtrubbade. Gärningsmännen rånar ungdomarna för att sätta skräck i dessa, och för att visa sin makt. Rånen skall delvis motiveras som ett roligt tidsfördriv av de gärningsmän som tidigare gripits i andra stadsdelar eller kommuner.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!