Antalet illegala vapen och skjutningar ökar

Antalet illegala vapen och skjutningar ökar

Allt fler illegala vapen är i omlopp i Sverige och antalet kriminella skjutningar som rubriceras som mord eller mordförsök har ökat med nästan 100 procent sedan 2012. Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping får en ökad efterfrågan på undersökningar. Det rapporterar SVT.

’Tillgången på vapen i Sverige är relativt god, det ser vi på antalet skjutningar. Men så gör vi också flera insatser inom polismyndigheten, där vi har utredningar som pågår, där vi faktiskt jagar vapen’. Det säger Mikael Högfors, gruppchef hos Nationellt forensiskt centrum.

NFC i Linköping är den instans i Sverige som gör jämförande vapenundersökningar och som kan koppla olika skjutningar och vapen till varandra. I samband med att skjutningarna ökat har också vapenbeslagen mer än fördubblats sedan 2010. De 25 i vapengruppen får alltmer att göra.

Under 2017 inträffade mer än 300 konstaterade skjutningar i Sverige. ’Det är modellen ’Kalashnikov’ som är vanligast. Det är ett av världens mest tillverkade vapen och används i många krig. När de inte behövs längre vid någon oroshärd, smugglas de in i till Sverige’, säger Mikael Högfors.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!