Hot och våld ökar på Sörmlands akutmottagningar

Hot och våld ökar på Sörmlands akutmottagningar

Personal som får spottloskor i ansiktet, verbala hot och även våld ökar kraftigt på akutmottagningarna i Eskilstuna och Nyköping. Enligt verksamhetsledningen kan de ökande väntetiderna och den ökande frustationen hos patienter och anhöriga ligga bakom de ökade hoten.

Annons

Antalet anmälda fall av hot, kränkningar och även våld riktat mot personal på akutmottagningarna i Södermanland ökar kraftigt. Kränkningar anses numera vara en del av vardagen för akutpersonalen, som får ta emot svordomar och könsord i en allt större omfattning.

Även hot, såväl subtila som tydliga, ökar i omfattning. Det har även förekommit enstaka fall då hoten har realiserats i våldshandlingar riktade mot personalen, berättar en undersköterska på Mälarsjukhuset för NB Nyhetsbyrån. Personal har även spottats i ansiktet av patienter och anhöriga. Enligt undersköterskan är mörkertalet högt, då man trots insatser för att öka anmälningarna inte hinner eller orkar anmäla alla hot eller kränkningar.

Verksamhetsledningen förklarar de ökande hoten och kränkningarna med ökad anmälningsbenägenhet. En annan orsak som anges är den frustration som uppstår hos patienter och anhöriga i och med de ökade väntetiderna på akutmottagningarna.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!