Antalet skjutningar fördubblade på sex år

Antalet skjutningar fördubblade på sex år

Tillgången på illegala skjutvapen är trots vapenamnestier fortsatt god i kriminella nätverken. Antalet skjutningar har fördubblats på sex år. Vapnen har blivit allt tyngre och många militära vapen, som automatkarbiner och kulsprutepistoler, finns nu bland landets gängkriminella. Oron över utvecklingen är stor hos polisen, som fruktar att vanliga medborgare skall hamna i skottlinjen.

Annons

Antalet illegala vapen som beslagtagits av polisen har mer än fördubblats sedan 2010. År 2010 tog polisen 398 vapen i beslag, som 2017 hade ökat till 812 beslag. De vapen som tas i beslag blir allt tyngre, och mängden militära vapen med ursprung i Östeuropa och Balkan ökar stadigt. Poliser som NB Nyhetsbyrån har talat med säger att många av de kriminella gängen idag har en beväpning jämförbar med gerillaförband och andra lätt utrustade stridande enheter. Utöver skjutvapen finns handgranater ofta i arsenalen.

Sedan 2012 har antalet skjutningar som klassificerats som mord eller mordförsök i förundersökningarna i det närmaste fördubblats. Skjutningarna blir allt råare och brutalare. Där skjutningar tidigare ägde rum på mörka gator eller andra undanskymda områden med få vittnen skjuter man nu mitt bland andra människor. Enligt polisen är det bara en tidsfråga innan en oskyldig förbipasserande får plikta med livet eller skadas svårt vid en skjutning. En ung man sköts i höstas till döds i Segeltorp i södra Stockholm, sannolikt av misstag.

Nationellt Forensiskt Center – NFC – i Linköping har i och med de ökade skjutningarna, morden och mordförsöken fått avsevärt många fler vapen att undersöka. Polisen vill ha hjälp att koppla beslagtagna vapen till olika brott, och undersökningarna gör att det skapas köer hos NFC.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!