Kvinnlig människorättsadvokat i Iran dömd till 38 års fängelse och 148 piskrapp

Kvinnlig människorättsadvokat i Iran dömd till 38 års fängelse och 148 piskrapp

Nasrin Sotoudeh är en internationellt känd människorättsadvokat i Iran. Hon har nu dömts till 38 års fängelse och 148 piskrapp. Sotoudeh, som har representerat oppositionella kvinnor, som åtalats för att ha tagit av sig huvudduken, arresterades i juni i fjol.

Själv åtalades hon för spioneri, propaganda och för att ha förtalat Irans högste ledare. Sotoudeh fängslades 2010 anklagad för liknande brott, skriver The Guardian. Hon frigavs efter att ha avtjänat halva det sexåriga straffet.

Mohammad Moqiseh, domare vid en iransk revolutionsdomstol i Tehran, sade att Sotoudeh hade dömts till totalt sju års fängelse. Hennes man anger dock att straffet lyder på 38 år. Plus piskning.

FN:s sändebud för att kontrollera hur mänskliga rättigheter respekteras i Iran, tog upp Nasrin Sotoudehs fall vid ett FN-möte i Genève i veckan. Det sades då, att hon hade åtalats och dömts för brott relaterade till sitt arbete, samt att hon hade ett långvarigt fängelsestraff framför sig.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!