Säpo: Våldsbejakande islamism största hotet

Säpo: Våldsbejakande islamism största hotet

Säkerhetspolisen presenterade idag sin nya årsbok för 2018 och berättade om hur underrättelsehotet mot Sverige ser ut liksom hur extremistgrupperingarna har utvecklats.

Säpo:s årsrapport från 2017 visade, att de extremistiska miljöerna växer i Sverige – och att hotet mot Sverige var större än det har varit på många år. Största hotet står islamisterna för. Rysslands underrättelseverksamhet var stor då och har inte blivit mindre.

Den nya rapporten påminner om den från ifjol. Säpo skriver, att den våldsbejakande islamistiska miljön fortfarande utgör det största hotet vad det gäller attentat. Samtidigt pekar man på ett mer långsiktigt hot från nazister och den autonoma miljön inom vänstern.

Hotet handlar om att systematiskt använda våld, hot och trakasserier för att avskaffa eller ändra vårt demokratiska styrelseskick. Man skriver också, att det fokus vi har på omedelbara attentatshot riskerar att överskugga det långsiktiga hotet mot demokratin. Detta enligt Säpochefen Klas Friberg.

Säpo pekar också i år på att Ryssland blir allt mer aktivt i sina påverkansoperationer samt att även Kina utgör ett potentiellt hot.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!