Inget har gjorts under dessa år!

Inget har gjorts under dessa år!

Det är en märklig debatt som förs kring IS-terroristerna som vill ’hem’ till Sverige. De flesta vill – begripligt nog – inte ha hem mördarna och deras hejdukar. En (liten) grupp tycker att de borde få komma till Sverige och att deras vedervärdiga brott inte är värre än mycket annat som sker. En tredje grupp vill ’ta hand om dem’ och ’återföra dem till samhället’. Sverige står väl rustat för det, hävdar de.

Den tredje gruppen är intressant och förstås skrämmande naiv. För Sverige står inte alls ’väl rustat’ för att ta emot förhärdade terrorister. Om man inte räknar in en drös nya socialsekreterare. I övrigt har inget hänt. Ingen kriminaliserande lagstiftning. Ingenting. Och fenomenet med ’återvändare’, som terroristerna litet gulligt kallas i vissa media, är inte nytt.

För ganska precis två år sedan visade SVT:s Agenda en intervju med ”Malik” som hade kommit tillbaka till Sverige. Född och uppvuxen i vårt välfärdsland med alla chanser att göra något vettigt av sitt liv, hade han ändå lurats in i moskéernas militanta islamism och stuckit iväg till Mellanöstern. ’Malik’ for till IS för att hjälpa medmänniskor, som han hävdade. Han hade inte dödat. Det var andra som gjorde. Så är det förstås alltid…

Vi skrev en text om just detta då i ett annat forum och tänkte på vilken otroligt skev vinkel Agenda egentligen hade med det här inslaget. ’Malik’ fick ingen hjälp och det var egentligen kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnkes fel. Tyckte Agenda. På den tiden var det fortfarande kulturdepartementet som hade hand om dessa frågor. Strax därefter plockades ansvaret (om hon nu någonsin hade haft något) från Alice Bah Kuhnke.

Bah Kuhnke satt visserligen som ett frågetecken i Agenda denna söndagkväll i mars för två år sedan. Men ytterst låg ju ansvaret på hennes dåvarande chef – statsminister Stefan Löfven. Han slapp dock schavottera. Då också.

Nu är Alice Bah Kuhnke borta ut denna bild, men Löfven är statsminister igen tack vare avgörande hjälp från Centern och Liberalerna. Risken med ’återvändare’ har diskuterats i åratal och inget har hänt. Morgan Johansson ser mera ängslig ut numera inför den växande opinion som kräver att terroristerna hålls borta från vårt land. Men det finns inget stöd för att plocka medborgarskapet av dem eller plocka in dem i fångburen.

Inget har nämligen hänt på dessa år! Inget som gör Sverige bättre rustat och vår befolkning bättre skyddad. Tvärtom visar Säpo:s rapport att hotet från islamisterna växer. Och det skall nu alltså toppas än mer av hundratals förhärdade mördare som ett gäng socialtanter skall ta ett snack med…

Man har helt enkelt saknat kraft att göra något. Naivt? Nja, kunskapen har faktiskt funnits och man hade kunnat förbereda sig. Men har inte gjort det. Det är närmast kriminellt i sin initiativlöshet. Inte konstigt att regeringen duckar. Men varför plockar inte Agenda fram sin gamla intervju med ’Malik’, ställer Stefan Löfven till svars och frågar vad i Herrans namn han och hans regering har sysslar med under alla år!

Och varför skall Sveriges invånare utsättas för hundratals nya mördare, som fritt kan vistas i vårt samhälle?

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!