Våldsamt terrordåd i Nya Zeeland

Hem Fokus Våldsamt terrordåd i Nya Zeeland
Våldsamt terrordåd i Nya Zeeland

Minst ett 40-tal personer har dödats vid ett våldsamt terrordåd i Nya Zeeland. Attacken riktades mot två moskéer i staden Christchurch. Fyra personer har gripits efter attacken, som av myndigheterna klassas som ett terrordåd med högerextrema motiv.

På tidig eftermiddag och i samband med fredagsbönen attackerades två moskéer i staden Christchurch på Sydön i Nya Zeeland. Minst ett 40-tal personer sköts ihjäl vid de samordnade attackerna. Ett 50-tal personer skall ha skadats, varav många livshotande.

Polisen i Christchurch svarade med en stor polisinsats efter flera larmsamtal. Fyra misstänkta gärningsmän kunde senare gripas av tungt beväpnad polis. Flera bomber har påträffats och desarmerats i anslutning till moskéerna.

En av de gripna är en känd högerextremist från grannlandet Australien. Den gripna skall ha sänt delar av terrorattacken i realtid på sociala medier. Mannen har motiverat attacken med att det är en hämnd för olika islamistiska terrordåd, bland annat terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!