Det är förfärligt med religiöst våld…

Det är förfärligt med religiöst våld…

Det är förfärligt med religiöst våld. Man skall kunna gå till kyrkan, synagogan eller moskén eller vart nu önskar för att utöva sin religion, så länge det inte går ut över andra. Man skall inte behöva frukta att bli dödad för att man är kristen, muslim, jude, hindu eller buddhist.

Låt oss därför tänka på alla dem – oavsett tro – som har fått sätta livet till bara på senare år. På shiamuslimer som dödas av sunni. På judar och kristna som dödas av muslimer. På muslimer dom dödas av buddhister. På hinduer och muslimer som dödar varandra…

Men när SvD denna morgon gör ett stort reportage om muslimer i Rinkeby och på Södermalm, som känner stress över det förfärliga som har hänt i Nya Zeeland, då förlorar man proportionerna i jakten på en säljande nyhetsvinkel.

Kristna i Sverige behöver knappast känna sig stressade över att gå till högmässan en söndag, trots övergrepp och slakt av kristna i Mellanöstern och Afrika. Lika litet behöver sannolikt muslimer i Rinkeby bekymra sig för att det sker terrordåd i Nya Zeeland.

När gjorde de stora tidningsdrakarna ett orosreportage i en svensk kyrka med anledning av religiöst våld mot kristna i Syrien eller Egypten?

När rullade nyhetssändningarna dygnet runt på SVT och TV4 med anledning av dödade kristna och brända kyrkor i Filippinerna?

Det förstörs kyrkor och moskéer även i Sverige. Det mördas av religiösa skäl även här. Utan att på något sätt förringa tragiken i det som sker och i synnerhet det vidriga dådet i Nya Zeeland: Proportion och korrekt analys efterlyses. Det räcker med att läsa  Säpo:s årsbok som presenterades härom dagen.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!