Polisen mobiliserar – kallar in pensionerade poliser för att utreda skjutningar

Polisen mobiliserar – kallar in pensionerade poliser för att utreda skjutningar

Nio pensionerade poliser kallas in för att utreda flera grova våldsbrott i huvudstaden. Polisen i Stockholm har flera stora utredningar och den ordinarie personalen räcker inte till. Trots flera rekryteringsinsatser har polisen i Stockholm tappat 250 anställda totalt under de senaste åren.

Sedan årsskiftet 2016/17 har 40 personer skjutits ihjäl i och runt Stockholm, i olika gängrelaterade uppgörelser. Bara sedan årsskiftet har sex personer skjutits till döds i Stockholmsregionen. Totalt sett utreder polisen i Stockholm drygt 120 fall av dödligt och skadligt våld kopplade till skjutningar i kriminella miljöer.

För att kunna hantera utredningarna bättre kallar nu polisen in nio pensionerade men rutinerade utredare. Man tror sig kunna ha stor nytta av den samlade erfarenhet som återkommer med återrekryteringen. Enligt polisledningen skall utredarna vara mycket entusiastiska inför sina arbetsuppgifter.

De tidigare pensionärerna kommer att jobba deltid med utredningsarbetet. Ytterligare återrekryteringar från de pensionerade poliserna kan bli aktuella, om resulatet av den första återrekryteringen anses lyckat.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!