Klartecken för muslimska minoriteter i Kina att söka asyl i Sverige

Klartecken för muslimska minoriteter i Kina att söka asyl i Sverige

Uigurer och andra muslimska minoriteter som flyr från Kina till Sverige kommer lättare att få uppehållstillstånd. Det fastställer Migrationsverket och meddelar, att det räcker med att vara uigur i sig för att det skall finnas en risk för förföljelse. Det rapporterar Ekot. 

Enligt uppgift finns det runt tio miljoner uigurer, som hypotetiskt därmed skulle kunna komma ifråga för asyl i Sverige.

Från Migrationsverkets sida talar man om ’en ganska långtgående statlig repression’. Personer kan gripas och placeras i det som beskrivs som omskolningsläger. Redan i september förra året stoppades utvisningar av uigurer från Sverige.

I den kinesiska Xinjiang-provinsen, där muslimsk religionsutövning i praktiken är förbjuden, har situationen förvärrats, hävdar myndigheten.

På Migrationsverket tror man dock inte Sverige kommer att få fler asylsökande uigurer med anledning av de nya reglerna. Man säger, att man har relativt få asylsökande från Kina och att man inte har sett någon ökning av asylansökningar sedan september, då utvisningsstoppet infördes.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!