Diplomatisk kris mellan Australien och Turkiet efter Erdogan-tal

Diplomatisk kris mellan Australien och Turkiet efter Erdogan-tal

Efter terrordådet riktat mot två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland har en diplomatisk kris blossat upp mellan Australien och Turkiet. Australien ser över sina reserekommendationer till Turkiet efter ett våldsförhärligande tal av den turkiska presidenten Erdogan. I talet kopplade Erdogan samman en respons på terrordådet med ett slag under det första världskriget där tusentals australiska och nya zeeländska soldater stupade på turkisk mark.

En diplomatisk kris har blossat upp mellan Australien och Turkiet efter ett tal av den turkiska presidenten Erdogan. Erdogan sade i ett tal att den som kommer till Turkiet med antimuslimska känslor kommer att lämna landet i träkistor på samma sätt som tusentals australiska och nya zeeländska soldater efter slaget vid Gallipoli under det första världskriget. Reaktionen från Australien har varit hård, och man överväger nu att se över sina reserekommendationer till Turkiet.

Den turkiska ambassadören kallades upp till den australienska premiärministern Scott Morrison. De ursäkter som Morrison skall ha fått var inte tillräckliga för att lugna Australien. Man betraktar Erdogans tal som ett hån mot de tusentals soldater i ANZAC-kåren som stupade på turkisk mark för 104 år sedan. I ANAZAC-kåren fanns soldater från Australien och Nya Zeeland.

Premiärminister Morrison krävde av den turkiska ambassadören i Canberra att Erdogans kommentarer skulle tas tillbaka i sin helhet, Något svar från turkisk sida har inte kommit, och i Australien såväl som Nya Zeeland är man upprörda över den turkiska presidentens försök att ta politiska poänger på ländernas bekostnad efter terrordådet i Christchurch.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!