Lägger ned alla utredningar mot ’ensamkommande’

Lägger ned alla utredningar mot ’ensamkommande’

Skurups kommun har anmält 17 s k ensamkommande för bidragsbrott. Nu meddelar åklagaren att samtliga utredningar läggs ner. Det skriver lokaltidningen.se

Efter en motion från Sverigedemokraterna om att polisanmäla alla ensamkommande som har fått sin ålder uppskriven, samt att återkräva alla eventuella bidrag som personerna felaktigt kan ha fått på grund av tidigare miss i åldersbestämningen, har Skurups kommun sedan i höstas polisanmält 17 personer misstänkta för bidragsbrott.

Nu lägger åklagaren emellertid ned utredningarna. ’Bidragsbrottslagen omfattar inte sådana ersättningar som kommunen betalar ut till familjehem för ensamkommande ungdomar som Migrationsverket har placerat i kommunen’, påpekar åklagaren Stefan Waern till Sveriges Radio.

Nu kommer Skurups kommunstyrelse i stället att se om de ’ensamkommande’ kan ha gjort sig skyldiga till andra brott.

’Det här innebär ju inte att kostnaderna har gått upp i rök, eller att sakförhållandena har förändrats. Det behöver man titta vidare på’. Det säger kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder (M) till SR.

Han menar att det var ett viktigt klargörande, att personerna inte har gjort sig skyldiga till bidragsbrott. Men Bolinder vill titta på fallen och se, om det kan finnas något annat brott som är begånget och hur man i så fall skall förhålla sig.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!