’Låt IS få sitt kalifat…’ Eller?

’Låt IS få sitt kalifat…’ Eller?

Det är mycket diskussioner kring IS-terrorister just nu. Det handlar om några hundra aktiva så kallade IS-resenärer som antingen redan har kommit tillbaka till Sverige, eller som vill återvända hit. Känslorna är förstås många kring detta. Men vi ser också mer pragmatiska försök att lösa problemet. De allra flesta – men inte alla – verkar dock vara eniga om att det handlar om brottslingar som bör straffas.

Annons

En del börjar nu tala om att ’barnen’ skall få komma till Sverige. Detta trots att en färsk Yougov-undersökning visar, att hälften av svenskarna inte vill ha terroristernas barn i Sverige. Möjligen kan man räkna ut, att kommer barnen följer föräldrarna med. Hur skall det annars hanteras? Vi har svårt att se att Sverige skulle ta i med hårdhandskarna och i så fall bortadoptera barn som kommer hit. Men var skall gränsen gå och vem vill ha hjärntvättade barn som har lärt sig att döda ’otrogna’ i samma skola som sina telningar?!

I ljuset av det totala sönderfall som det så kallade IS-kalifatet har gått igenom, är det intressant att läsa gamla texter, som skrevs i början av denna vedervärdiga historia. Centerpartistiska Skånska Dagbladets ledarskribent Lars J Eriksson skrev den 6 juli 2014: ’Det finns troligen inte längre någon annan väg än en anpassning till Isis krav. Låt kalifatet byggas upp ur ruinerna av de krigshärjade länderna. Det kan till och med vara värt att omvärlden bidrar med pengar till att bygga upp ett sådant kalifats infrastruktur’.

Inte så litet av Münchenöverenskommelse i de raderna från Skånska Dagbladets ledarsida för fem år sedan. ’Låt Hitler få som han vill – så får vi fred i vår tid…’

Lars J Eriksson på SkD har kanske blivit klokare med tiden. Eller inte. Och egentligen är hans resonemang detsamma som förs idag på svensk botten: ’Ta hem IS-terroristerna, så att vi har koll på dem’. Koll? Är det socialsekreterarna som skall hålla koll? Eller SÄPO eller Polisen? Och hur ser i så fall rollfördelningen ut? Det verkar man inte riktigt ha klurat ut ännu.

IS-terroristerna kommer att fortsätta att vara ett gissel för civiliserade samhällen. För skurkarna kommer att gå under jorden. Men som bekant har det inte hjälpt stort att låta terroristerna hållas i sitt ’kalifat’, så länge det nu existerade. Terrordåden har avlöst varandra inte minst på europeisk botten.

Och nu vill många ’hem’ till den västerländska civilisation man säger sig hata och förakta. Den är ju rätt bekväm i jämförelse med ett fångläger i Kurdistan.

Nej, det enda sättet att besegra en hydra är att hugga av huvudena snabbare än de växer ut igen. Att slå till skoningslöst mot terroristerna. Men också – förstås – att förhindra och förebygga att terrorismen sprider sig än mer och att skurkarna målas upp som hjältar. Det lyckades man med efter nazisternas fall 1945. Det borde kunna lyckas även i Mellanöstern.

Annons

Och framför allt gäller det att skydda Europa och Sverige. Så lösningen kan knappast vara att plocka hit hundratals terorister, som en gång har vänt oss ryggen. De lär fortfarande vara fulla av samma hat.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!