Nationellt nödläge ger pengar till mur

Nationellt nödläge ger pengar till mur

USA:s försvarsdepartement Pentagon meddelade under natten mot tisdag att man har godkänt en överföring på en miljard dollar (drygt nio miljarder kronor) för användning till att bygga en mur längs gränsen mot Mexiko. Överföringen är ett resultat av president Trumps utlysande av nationellt nödläge, vilket gav en möjlighet att omdirigera pengar från USA:s försvar.

Enligt mediekällor i USA har Pentagon tidigare sagt att man kan frigöra ytterligare 1,5 miljarder dollar för murprojektet.

Den 15 februari utlystes nationellt nödläge efter det att kongressen inte hade skjutit till de pengar presidenten bad om. Det rapporterar Expressen.

Ett argument hos dem som motsätter sig Trumps nationella nödläge är, att det kan strida mot USA:s grundlag. Där står nämligen, att det är kongressen som styr över statskassan.

I ett brev till ställföreträdande försvarsminister Patrick Shanahan skriver en grupp demokrater, att Pentagon borde ha frågat kongressen innan beslutet fattades samt att pengarna kunde ha använts bättre inom det nationella försvaret.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!