Det går åt helt fel håll!

Det går åt helt fel håll!

‪Vad var det som hände i EU igår? EU parlamentet röstade ’ja’ till länkskatt och filter på internet – artikel 11 och 13. Någon som missade detta? De flesta antagligen. Det har inte legat i etablerade medias intresse att diskutera frågan. Och Socialdemokraterna i den svenska gruppen, som alla lovade att rösta ’nej’, bluffade. Jytte Guteland, Marita Ulvskog och en till röstade istället ’ja’. Det avgjorde.

Annons

De omstridda delarna i direktivet är, skriver Europaportalen, artikel 11 som kallas för länkskatten och går ut på att nätjättar som Google skall betala en ersättning till mediebolag för att publicera innehåll från dem. Dessutom artikel 13 som kallas för uppladdningsfilter och innebär att sajter som Youtube och Facebook får ansvar för att upphovsrättsskyddat material inte laddas upp av deras användare.

Debatten inför beslutet har varit sparsam, kanske mest för att väldigt få egentligen har förstått innebörden av framför allt ett ’ja’. Men också för att etablerade media har haft ett stort intresse av att få igenom censuren. För censur är vad detta handlar om.

På ytan har det talats om ’upphovsrätt’ och ’stöld’ av material på nätet som andra vill ha betalt för. Många har kanske sett något försonande i detta. Att man får betalt för det man har skapat låter ju inte orimligt. Undantag görs också för icke-kommersiella sidor som Wikipedia, för mindre plattformar som är yngre än tre år samt för satir, parodier, recensioner och kritik.

Men baksidan av detta – som har gjort att många stora etablerade mediehus har drivit frågan tillsammans med politiker som är mindre intresserade av yttrandefriheten – är att dessa aktörer nu har den politiska och lagliga möjligheten att rensa ut alla misshagliga, fria aktörer.

Alternativa media, regimkritiker, regeringskritiker, EU-kritiker, migrationskritiker, skattekritiker… Alla riskerar nu att tystas i den mån de agerar på Internet och sociala media. Och det gör de oftast förstås.

Det faktum att EU – med viss svensk hjälp från det stora regeringspartiet – har röstat igenom ett direktiv som strider mot svensk yttrandefrihet, verkar många ha missat. Och i fråga om vår yttrandefrihet har upphovsrätten tidigare faktiskt varit underordnad. Alla kritiska grupper har nu fått sin yttrandefrihet kraftigt begränsad.

Staten har fått sin förhandscensur, genom privat outsourcing till algoritmstyrda filter. Vi kan bara konstatera: Detta går åt helt fel håll och kommer att försöka sätta munkavle på yttrandefriheten. Sannolikt lyckas det inte i längden, för det pyser nog ut i någon annan ände… Men Internet som vi fram till nu har känt det kommer att förändras. Och kortsiktigt blir det svårare att fritt agera.

Annons

Christopher Jarnvall

 

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!