Kroppsskada vid övning på kriminalvårdsanstalt

Kroppsskada vid övning på kriminalvårdsanstalt

Vid en övning på anstalten Saltvik skadades en deltagare. Övningen innehöll moment där anstaltens insatsstyrka skulle ta hand om en aggressiv fånge. När insatsstyrkan ingrep skadades den person som spelade rollen som fånge, då personen bröt sitt underben.

En så kallad figurant skadades vid en övning på anstalten Saltvik i Härnösand. Figuranten skulle spela rollen som en aggressiv och bråkig fånge. Anstaltens egen insatsstyrka skulle vid övningstillfället öva på att ta hand om fången. Övningen blev mer realistisk än tänkt, och figuranten fick föras till sjukhus efter att ha skadats under omhändertagandet.

Figuranten stod i en säng och gjorde motstånd mot kriminalvårdarna när skadan uppstod. När kriminalvårdarna försökte få kontroll på figuranten som spelade rollen som fånge fastnade figuranten i sängen med benet och vridvåld mot underbenet uppstod. Man kunde snabbt konstatera att figuranten hade brutit sitt underben.

Figuranten fördes till sjukhus för vård. En fraktur på det ena vadbenet kunde konstateras efter röntgenundersökning. Arbetsmiljöverket utreder nu händelsen som en arbetsmiljöskada.

Anstalten Saltvik ligger i norra delen av Härnösand och har plats för 134 intagna. Anstalten har säkerhetsklass 1 och är tillsammans med Hall och Kumla den anstalt som har högst skydd mot rymningar och för att kunna hantera de mest riskfyllda fångarna.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!