BRÅ skall redovisa gärningsmännens härkomst

BRÅ skall redovisa gärningsmännens härkomst

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har nu bestämt sig för att genomföra en studie rörande gärningsmännens härkomst. Det rapporterar flera media. Den senaste som gjordes är från 2005, varefter Alliansregeringen beslöt att fler undersökningar uppdelade efter bakgrund inte behövde genomföras. 

Studien skall handla om registrerade brottsmisstänkta med inrikes respektive utrikes bakgrund.

’Bättre sent än aldrig. Nu ser vi fram mot resultatet av den här studien’. Det säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, till TV4 Nyheterna. Forssell säger, att det aldrig är fel att ta fram fakta och han menar, att härkomsten kan vara en av förklaringarna bakom den ökande sexualbrottsligheten. Han hoppas därför att studien kan ge en bättre bild av brottsligheten.

Studien beräknas vara färdig 2021 och Johan Forssell anser att det är beklagligt att den har dröjt så lång tid. BRÅ kommer parallellt att genomföra en studie om brott mot asylsökande. Den beräknas vara klar 2020.

Liberalernas ledamot i justitieutskottet, Johan Pehrson, tycker att det är relevant att se vilka som drabbas av brott på samma sätt som man studerar vilka som är gärningspersoner. Han välkomnar utredningen och konstaterar, att det har funnits en enorm beröringsångest att ta i frågan till och från och det har framförts, att det inte har varit relevant med bakgrund och att det är socioekonomiska faktorer som avgör…

Pehrson tycker att det är viktigt att få så mycket fakta som möjligt, så att man aldrig drar förhastade slutsatser om detta. Han pekar också på andra parametrar som mer avgörande för att någon skall hamna i brottslighet – t ex missbruk och socioekonomiska faktorer.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!