Det är grovt stötande! Ett hån!

Det är grovt stötande! Ett hån!

Det är faktiskt grovt stötande! Ett hån mot vår känsla för vad som är rätt och riktigt! Ibland överträffar verkligheten dikten och lagen snubblar – tyvärr rätt ofta – över vanliga människors hopp om rättvisa. 

Migrationsverket hotar en forskare vid Karolinska Institutet med utvisning, eftersom han har skrivit delar av sin avhandling i USA. Dessvärre är hans fall inte det enda. Människor som vi behöver i Sverige – forskare, akademiker vanligt folk som jobbar och sliter – hotas av utvisning på grund av små detaljer som möjligen avviker mot lagens bokstav. En forskningsresa som blev för lång, en semesterersättning som blev för snål…

Samtidigt förbereder sig Sverige för att ta emot hundratals terrorister som anslöt sig till IS men nu vill komma hem till det välfärdssamhälle som de hatar och vill riva ned. Vem vill anställa dem? Vad kommer de att kosta? Vad kommer de att ställa till med? Och dessutom skall vi ta hand om deras indoktrinerade barnaskaror. Som har lärt sig art ’otrogna’ kan man göra vad man vill med.

Man har tassat omkring de här frågorna i åratal och inget har hänt. Och nya terroristlagar faller på att Lagrådet säger ’nej’.  Men att fixa till en halvdan lag om att nästan 10.000 ’ensamkommande’ skulle få stanna – det löste man i brådrasket med litet känsloargument och körde över Lagrådet. Det går alltså om man vill…

Och sedan läser vi, att tre av fem (friade) skurkar, som brutalt gängvåldtog en kvinna i Fittja 2016 i utbyte mot narkotika, får skadestånd – runt 200.000 kronor var. Totalt drygt 600.000 skattekronor. Det har JK bestämt, trots att åklagaren pekade på att det inte bör vara så, då de i alla fall erkände narkotikahandeln…

Vi skulle kunna räkna upp fler bisarra exempel, där lagen går stick i stäv med känslan för vad som bör vara rätt, men då skulle  vi förmodligen inte hinna med annat…

Sverige, Sverige… Vilket självskadebeteende!

Vad skall vi ta till för överord i ren frustration och ilska?! Vi hittar dem inte, så vi nöjer oss med att uppgivet konstaterar att det faktiskt är stötande. Grovt stötande. Ett hån!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!