Fasthållen elev kan få skadestånd för kränkning

Hem Fokus Fasthållen elev kan få skadestånd för kränkning
Fasthållen elev kan få skadestånd för kränkning

En elev vid en skola i Täby bör få ett skadestånd av kommunen, enligt Skolinspektionen och Barn- och Elevombudet. Detta efter att personal vid skolan under minst tre tillfällen har hållit fast eleven. Enligt Barn- och Elevombudet bör Täby kommun betala 50 000 kronor i skadestånd till eleven.

En familj i Täby har anmält flera händelser vid en grundskola i kommunen till såväl polis som Skolinspektionen. Anmälan handlar om ett flertal tillfällen då deras barn hållits fast av skolpersonal. Det skall handla om minst tre tillfällen, och flera personer ur skolans personal skall ha deltagit i fasthållandet.

Skolinspektionen säger att fasthållandet av eleven är att betrakta som kränkande. Man anser agerandet som oproportionerligt. Det skall även finnas andra brister i skolans hantering av elevens utbildning och tid i skolan, skriver lokaltidningen Mitt i. Eleven skall under en längre tid ha haft svårt att nå målen i undervisningen.

Barn- och Elevombudet säger i ett utlåtande att Täby kommun bör ersätta eleven för kränkningarna med 50 000 kronor i skadestånd.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!