Fler vill ha ett samhälle med kristna värderingar

Fler vill ha ett samhälle med kristna värderingar

Allt fler tycker, att det är viktigt att samhället bygger på kristna värden. I samband med valet 2014 svarade 20 procent att det var viktigt. I valet i höstas hade andelen växt till det dubbla. Det visar en undersökning som Survey-institutet vid universitetet i Växjö har gjort. SR rapporterar.

Annons

Andelen som svarade, att de har en kristen identitet ligger ganska jämnt – sjunker t o m något. Däremot fördubblades alltså andelen som tycker, att ett samhälle bör bygga på kristna värderingar. Andra mätningar visar, att andelen inte har varit så hög sedan 1980-talet.

Andelen har ökat speciellt mycket bland människor som man kan misstänka är relativt religiöst passiva. Sådana som inte är med i något samfund, som inte går så ofta i kyrkan – eller inte alls. Det är bland människor som inte har någon kristen identitet ökningen sker.

I undersökningen från 2018 har sambandet med en mer invandrarkritisk opinion ökat jämfört med hur det har sett ut i tidigare undersökningar. Det är i större utsträckning väljare som tycker, att man skall satsa på ett samhälle med kristna värden som även tycker att man skall minska migrantmottagander.

Stödet för kristna värden har ökat i alla partier men störst har ökningen varit hos moderata och socialdemokratiska väljare. Minst tycks andelen ha ökat hos Kristdemokraterna. Det kan förklaras med att KD redan haft en hög andel och nu har spätts ut med människor av mer sekulär åskådning.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!