Erdogan vill göra Hagia Sophia till moské igen

Erdogan vill göra Hagia Sophia till moské igen

Turkiets president Erdogan vill att Hagia Sophia i Istanbul åter blir moské. Kyrkan byggdes i det kristna Bysans och förblev en kristen helgedom i nästan tusen år fram till turkarnas erövring av Konstantinopel 1453. Sedan var byggnaden moské i nästan 500 år. I dag är den museum. 

’Det är inte något onormalt förslag. Det är inte omöjligt, det kan lätt ordnas. vi skulle till och med kunna benämna den som Hagia Sophia-moskén i stället för museum, så att alla kan besöka den utan kostnad’. Det sade Erdogan i en intervju, rapporterar Dagen.

Erdogan ser inget hinder att ta bort byggandens status som museum. Det var Kemal Atatürk och hans parti Republikanska folkpartiet (CHP), idag oppositionsparti, som på 1930-talet och framgent drev på sekulariseringen av det moderna Turkiet. Erdogan och hans parti AKP har som uttalat mål att Turkiet återigen skall bli en islamisk stat.

Förslaget möter kritik från grekiskt håll. ’Det är inte bara ett fantastiskt kristet tempel – det största under många århundraden – det tillhör också mänskligheten. Unesco har erkänt det som en del i vårt globala kulturarv’. Det sade Greklands utrikesminister George Katrougalos, som menar att Erdogans förslag förolämpar kristna och det internationella samfundet liksom strider mot internationell lag.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!