Det betalar sig för KD att börja tala med SD

Det betalar sig för KD att börja tala med SD

Kristdemokraterna fortsätter att stiga i opinionen och ligger över tio procent i senaste SVT/Novus-mätningen, genomförd under mars. En stor del av ökningen beror på att partiet har fått väljare som tidigare röstat på Sverigedemokraterna, men även tidigare S- och M-röster har gått till KD. Det rapporterar SVT.

Annons

Så här ser det aktuella läget ut (siffrorna i parentes anger förändring sedan förra mätningen, publicerad i mars):

V: 9,7 (+0,6)
S: 27,2 (-1,0)
MP: 3,5 (-0,5)
C: 8,2 (+0,9)
M: 17,5 (-0,8)
L: 3,7 (+0,2)
KD: 10,6 (+2,0)
SD: 18,1 (-1,2)
Annat 1,5 (-0,2)

Kristdemokraternas uppgång fortsatte även under slutet av perioden, efter det att partiet hade lämnat besked om att man är beredd att föra politiska samtal även med Sverigedemokraterna.

’De har fått mycket utrymme nu och jag kan tänka mig att det finns sådana av våra sympatisörer som vill belöna dem nu när de säger att de kan tala med oss’. Det säger Paula Bieler, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

KD:s partisekreterare Peter Kullgren säger, att han tror att väljarna uppfattar det som om att Kristdemokraterna står upp för sin politik i alla lägen.

Både Liberalerna och Miljöpartiet hamnar under riksdagens fyraprocentsspärr och om det skulle vara riksdagsval i dag hade detta inneburit en majoritet för Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!