Vårdpersonal får städa när lokalvårdarna sägs upp

Vårdpersonal får städa när lokalvårdarna sägs upp

Av besparingsskäl avvecklas lokalvårdarna på Karlshamns äldreboenden. Städningen kommer nu att läggas på vårdpersonalen. Vårdtagarna på äldreboendena kommer att märka av personalens utökade arbetsuppgifter då olika aktiviteter ställs in eller glesas ut.

Annons

För tio månader sedan slöt Karlshamns kommun ett avtal med en firma som skulle stå för städningen på kommunens äldreboenden. Avtalet skulle frigöra vårdpersonal till vård- och omsorgsarbete, samt utökade möjligheter till aktiviteter med vårdtagarna. Av besparingsskäl väljer kommunen nu att avveckla avtalet. Städningen på äldreboendena kommer istället att skötas av undersköterskorna.

Det nu avvecklade lokalvårdsavtalet kostade Karlshamns kommun drygt två miljoner kronor per år. Då omsorgsförvaltningen i Karlshamn tvingas till besparingar på 39 miljoner kronor valde man att låta undersköterskorna ta över städningen från och med juni månad.

En undersköterska vid äldreomsorgen som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med säger att tidpunkten inte kunde vara sämre vald. Då semestertiderna inleds kommer personalen att vara färre än vanligt. Konsekvenserna kommer att slå mot vårdtagarna, som antingen kommer drabbas av sämre vård eller en smutsigare inomhusmiljö.

Undersköterskan säger även att den nya arbetsuppgiften kommer att gå ut över omsorgsarbetet även under de andra delarna av året då man redan nu har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter. Livskvalitetshöjande aktiviteter för vårdtagarna kommer att behöva glesas ut rejält eller avvecklas helt i samband med förändringen.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!