’Vill vill uppmärksamma hela västvärlden på morden på kristna i Nigeria!’

’Vill vill uppmärksamma hela västvärlden på morden på kristna i Nigeria!’

Merzek Botros är Pastor för den arabisktalande församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg. Han är ursprungligen från Egypten, men har bott i Sverige i 29 år. Botros jobbar bland annat mycket med kristen mission bland migranter. Fredagen den 5 april klockan 1500 har han arrangerat en demonstration utanför Nigerias ambassad i Stockholm, till stöd för kristna som förföljs och mördas i landet.

Varför är det viktigt att manifestera just utanför Nigerias ambassad i Stockholm?

’Vi vill uppmärksamma hela västvärlden på våldet och morden på kristna i Nigeria. Vi vill stå tillsammans med våra kristna bröder och systrar. Vi har under lång tid sett hur kristna mördas av islamister i landet. Det är hemskt att det händer och vi vill att ambassaden vidarebefordrar vårt budskap till regeringen i Nigeria. Detta har hållit på så länge och det blir bara värre och värre…’

Men tar inte Nigerias regering problemen på allvar?

’Nej det verkar inte så, då situationen för de kristna inte har blivit bättre. För två veckor sedan mördades till exempel 120 kristna i en ny våldsvåg. Enligt Human Rights Watch World Report 2019 har regeringen i Nigeria misslyckats med att garantera medborgarnas säkerhet samt misslyckats med att ställa förövarna till svars.’

Varför är detta något som engagerar människor i Sverige?

’Det bör ligga i allas intresse att stå för rättvisa för människor oavsett etnicitet, hudfärg, kön och religion. Jag hoppas många ställer upp och kommer för att visa sympati. Vi tyckte att det var förfärligt när muslimerna mördades i Nya Zeeland, vi bad för de drabbade familjerna. Vi såg hur hela världen skakades av dådet i Christchurch, men ingen verkar bry sig om det som sker i Nigeria dagligen.’

Vad tror du det beror på att Nya Zeeland fick så mycket uppmärksamhet och Nigeria så litet?

’Det beror på mycket… Det kan vara politiskt, det kan handla om rädsla med mera. Det kan även bero på att man i väst har en rädsla för islam. Jag har inget emot muslimer och jag tycker att det är förfärligt när de mördas för sin tro, men jag vill att alla människor skall behandlas lika.’

Nu kommer ni att ha en demonstration på fredag utanför ambassaden i Stockholm. Hur arbetar ni sedan vidare med frågan?

’Vi kommer att göra en namninsamling och lämna in den till ambassaden och vi avser även att komma tillbaka efter en tid och höra vad som har hänt i landet, hur regeringen i Nigeria tar itu med problemen.’

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!