Moderaterna blandar och ger – men menar de allvar?

Moderaterna blandar och ger – men menar de allvar?

Moderaterna (de heter inte längre ’nya’ och gamla loggan är tillbaka) har samlats för omstart i Karlstad i helgen och upplopp inför EU-valet. Man får intrycket att det är ett parti som alltför sent har insett vad som måste göras. Ett parti som har haft SD-ångest så länge att det blivit totalt handlingsförlamat. Samtidigt som de gamla kärnväljarna lämnade för just Sverigedemokraterna.

Annons

Nu skall Gösta Bohman dammas av och komma till heders igen. Det är bra. Bohman var en ’riktig’ moderat. Ordning och reda, reservofficer i artilleriet och halvdöv. Och svärfar till påläggskalven Carl Bildt. Man kan inte ha en partiledning av värnpliktsvägrare eller lapplandsjägare som har tillbringat mer tid på värnpliktsriksdagar än på fjället.

Nu skall man stänga gränser och repatriera migranter som inte har i Sverige att göra, sätta stopp för stöldligor och bli konservativa igen. Jo, det är väl bra. Men på tok för sent. En mandatperiod för sent, styrd av Miljöpartiets migrationspolitik. Ytterligare en mandatperiod försent, då man hade kunnat ta regeringsmakten men fegade ur och istället ingick Decemberöverenskommelsen.

Och nu inser M, att inte bara SD utan även KD har seglat förbi dem och tagit deras gamla huvudfrågor. Och Ulf Kristersson samlar ihop sitt pick och pack och springer efter Ebba och Jimmie bäst han hinner. För Annie och Jan hittades andra lekkamrater vänsterut.

Moderaterna försöker återta det de har förlorat. De har hardcore moderater som Hanif Bali och kommunalrådet Christian Sonesson, vilka är intill förväxling lika vilken SD-politiker dom helst. Men räcker det för att plocka tillbaka väljarna?

Nej, troligen inte. Det är bra att M kommer tillbaka till sina rötter. Bättre sent än aldrig. Men partiet har tappat trovärdighet och de flesta ser nog bara en skara opportunister som förtvivlat försöker greppa om den politik och de frågor som de borde ha hanterat vid det här laget och som andra har lyft upp och gjort heder av.

Men kanske finner Moderaterna sin roll bland de ’mjuktuffa’ (ett begrepp som journalisten Viktor Barth Kron använde om dem). Möjligen kan de plocka upp delar av det som är kvar av Liberalerna. Kanske också riktiga gamla centerpartister. Och sedan behöver de nog byta partiledare. Men välkomna tillbaka till den gamla hederliga högern. Om ni menar allvar…

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!