’’Vid din sida’ finns för våra fattiga gamla

’’Vid din sida’ finns för våra fattiga gamla

Jeanette Höglund är eldsjälen som tar hand om de gamla och fattiga. Hon startade hjälporganisationen ’Vid din sida’ i september 2016 och har jobbat intensivt med den vid sidan om sitt ordinarie jobb som ordningsvakt. Det var i jobbet hon först kom i kontakt med de gamla, fattiga och bortglömda. NB Nyhetsbyrån bytte några ord med Jeanette, bl a med anledning av en stor demonstration man kommer att hålla i Humlegården i Stockholm den 24 april.

Hur började du med ’Vid din sida’?

’Det var när jag patrullerade som ordningsvakt i tunnelbanan i Stockholm. Jag stötte en kväll ihop med en äldre man – han var runt 75 – som grävde i papperskorgar. Han hade ingenstans att bo och pensionen räckte inte långt. Han berättade att det fanns många som han. Dagen efter for jag in till sta’n igen för att se om jag hittade honom och de andra. Det satt en äldre pensionär på varje bänkrad i tunnelbanan och det gjorde ont i mig. Då gjorde jag ett inlägg på Facebook och bad människor att swisha ett bidrag för att jag skulle kunna köpa mat och kläder till de gamla.’

’På en vecka fick jag ihop nästan 35.000 kronor som jag handlade kläder och mat för. Sedan for jag och en kompis, som hjälpte mig, in till T-centralen och letade upp de gamla. Vi delade ut mat och kläder under flera timmar mitt i natten. Vi pratade med dem och kramade om dem… Nu gör jag detta varje onsdag och söndag sedan hösten 2016. Vi står vid Cityterminalen och tar emot äldre pensionärer som är hemlösa. Jag är tjänstledig och har en sponsor för att hinna jobba med detta.’

Varför just dessa människor?

’De är bortglömda och utsatta. Tiggare och invandrare får en massa hjälp på annat sätt, men dessa gamla pensionärer verkar ingen bry sig om.’

Ger ni hjälp till alla som behöver?

’Ja, om man är svensk medborgare och har jobbat och betalat skatt. Pensionen räcker inte till för många av dessa människor. En del har en nettopension kring 4-5.000 kronor per månad. De har kanske skadat sig i jobbet, förlorat sin livspartner…’

Kommer du själv att fortsätta med detta?

’Ja, absolut. Nu har vi också utökat verksamheten till bland annat kräftskiva och julbord, så att de här stackarna får litet fest också. Vi hyrde 32 rum på hotell Malmen över jul, så att våra fattiga gamla fick fira jul, sova i en säng två nätter, de fick julklappar, julbord och massa mys…’

Varför bryr sig inte det offentliga om dessa människor, tror du?

’Det är människor som håller sig för sig själva. Hörs eller syns man inte, finns man inte… Detta är stolta människor. De tigger inte. De har skamkänslor i kroppen och vill klara sig själva. Nu har vi också äntligen – via Svenska Bostäder – lyckats få tag på en lokal som vi gör iordning och där vi kommer att ha öppet fem dagar i veckan, tolv timmar per dag.’

Hur hittar man till ’Vid din sida’?

’Vi finns på www.viddinsida.nu med all information. Vi finns också på Facebook: Vid din sida Stockholm. Den 24 april klockan 1400 kommer vi att samla en stor demonstration i Humlegården. Flera tusen har anmält sitt intresse och jag hoppas och tror att vi blir runt 2-3.000. Sedan, klockan 1500, drar vi vidare till Mynttorget. I samband med detta har vi också gjort en av de största namninsamlingarna i svensk historia, som statsministern skall få!’

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!